Çalışma Saatleri

Pzt-Cmt | 09.00-19.00

Telefon

0533 619 30 60

İletişime Geçin

S.S.S

Dokun ara

sıkça sorulan sorular

Elektrik aksamı Ne zaman kontrol edilmelidir?

Arabalarda bulunan elektrik aksamı model yılı olarak eski olan araçlarda 6 ay yeni model araçlarda 12 ay ara ile kontrol edilmelidir.

Problem büyük ihtimal ile akünün bitmesinden kaynaklanıyor. Ama kesin bilgi alabilmeniz için aracınızı bir ustaya gösteriniz. Akü bittiğinde aracınızı iterek vurdurma tekniği ile çalıştırmak aracınıza yavaş yavaş zarar veren bir durumdur.  

Bu tarz ani elektrik kesintilerinin birden çok nedeni olabilir. Tamir ve onarım yolu seçilirken mutlaka önce en masrafsız ve en sık karşılaşılan arızadan yola çıkmak gereklidir. Aksi halde bir sürü gereksiz parça değişimi ve maliyetler ortaya çıkacaktır. Sebepsiz ve anlık elektrik kesintilerinde ilk bakılması gereken aküdür. Mutlaka akü testi ve kaçak kontrolü yapılmalıdır.

Eğer aküde herhangi bir sorun yoksa şarj dinamosuna bakılmalıdır. şarj dinamosunun diyotları ve konjektörleri kontrol edilmelidir. Daha sonra ise kısa devreler kontrol edilmelidir. Far rolesi gibi çok kısa devre yapan roleler kontrol edilmelidir. Buralarda da sorun yoksa kontakta sorun olması kuvvetle muhtemeldir.

Elektrikçinin yapacağı kontrollerde sorunun %70 akü ve şarj dinamosundan, %20 si ise kısa devre, far rolesi gibi sorunların çözümü sağlanacaktır.

 

Her elektronik sistemde olabileceği gibi EPB anahtarı, modülü ve aktüatör arasındaki kabloların veya devrelerin kısa devre yapması, açılması veya yüksek direnç geliştirmesi durumunda EPB’de sorunlar meydana gelebilir.

Araç arızaları oldukça sık görülen parça arızalarından kaynaklanmaktadır. Bu durum genel olarak kullanıcı hatası ya da sistemsel hatalarla kendini gösterir. Şarj Dinamosu arızası da aslında basit gibi görünse de oldukça etkili bir arızadır. Motor ile doğrudan bağlantılı olması nedeniyle aracınızın motor kısmına büyük zarar verebilir. Aynı zamanda gelen hareketin elektriğe dönüştürüldüğü bir alan olması nedeniyle tetiklenen durumlar aracın büyük hasar almasına neden olabilir. Şarj Dinamosu arızası genel olarak belirli belirtilerle kendini göstermektedir. Şarj dinamosu sesi bu noktada etkili bir şekilde kendini gösterir.  

Şarj dinamosu aracın belirli noktalarına etki ettiği için arıza belirtileri de kendini direkt olarak göstermektedir. Zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak ya da aracınızı doğru bir şekilde tanıyarak bunu anlayabilirsiniz. Şarj dinamosu arızası belirtileri için çalışma mantığı ve etkilediği noktaları bilmeniz de gerekebilir. Ancak bilmiyorsanız bile sizlere sunulan uyarılarla bunu kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Şarj dinamosu arızası için okumanız gereken belirtiler; 

 

  • Araç uyarı sisteminde şarj ya da alt gösterge ışığının yanması 
  • Şarj dinamosundan sus gelmesi 
  • Motorun hiç çalışmaması ya da geç çalışması 
  • Farların aniden kararması 

 

Bu belirtiler genelde kendini gösteren belirtilerdir. Ancak zaman içerisinde farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Daha detaylı bir şekilde incelendiğinde motorunuzun çalışmamasının neden olduğunu ya da şarj dinamosu arızası gibi bir durum olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Motor Çalışmaması: Motor her zaman şarj dinamosu arızası nedeniyle çalışmama yapmaz. Akünün şarj durumunun zayıf olması ya da bitmesi ile birlikte de aracınızı çalıştıramayabilirsiniz. Eğer akü tarafında şarj sorunu var ise bu durumda şarj dinamosunda bir arıza olduğunu anlayabilirsiniz. 

Akünün Aşırı Isınması: Akü zaman içerisinde arızalanma gösterebilir. Genel olarak şarj edilme ile çalıştığı için aşırı ısınma durumunda aşırı şarj olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumda motor aküden daha geç sinyal alır ve araç daha geç çalışır. Eğer sorun çözülmez ise aküye sürekli olarak su eklemeniz gerekebilir ve akü kullanılmaz hale gelir. 

Kaputtan Gürültü Gelmesi: Motor tarafında bir arıza olması durumunda genel olarak güçlü bir gürültü gelebilir. Bu durum genelde kötü bileşenlerden ya da gevşek olan kayışlardan ortaya çıkmaktadır. 

Farların Kararması: Akünün azalması halinde farlar etkilenebilir. Bu durumda akünün şarjının azalması etkili olduğu gibi şarj dinamosu arızası da söz konusu olabilir. Diyotların arızalanması durumunda şarj dinamosu etkisini yitirecektir. Aynı zamanda akünün ömrünün dolup dolmadığını da kontrol etmeniz gerekebilir. 

 

Akülerin kullanım ömrü ile ilgili net olarak bir süre verilemez. Çünkü akü, çevresel etkenlerden, aracın kullanım sıklığı ve kullanım biçiminden ve rafta bekleme koşullarından etkilenir. Ancak akünün son kullanma tarihine dair fikir verecek bazı ipuçları var. Bir akü en fazla kaç yıl kullanılabilir, sorusunun yanıtı akünün üretim yılı ya da bekleme koşulları gibi detaylarda gizli. 

Akünün bitmesi, ömrünü doldurması veya akü kablolarından biriyle alakalı olabilecek durum. akü ve bağlantıları sağlamsa; bozulan şarj dinamosu aküyü şarj etmiyor ya da az şarj ediyor da olabilir. sorun aküde.
Aracınızda Kısa Devre(elektrik kaçağı) Var İse Akünüz Bitecektir: Otomobillerdeki elektrik tesisatı otomobil sağlığı açısından çok önemlidir. Mevsimlerin değişmesi otomobillerin eskimesi, kablo demetinden oluşan elektrik tesisatının yıpranmasına sebep oluyor. Kablolar yıpranınca da birbirine temas edebiliyor.

Artı kutup başını aküden sökün. Akünün kutup başı ile kablosu arasına ampulü düzgünce yerleştirin. Eğer ampul yanıyorsa araçta elektrik kaçağı vardır. Bu ampul az da olsa yanıyorsa bile kaçak olduğu anlamına gelmektir ve durum ciddi olabilir.

Motorlu araçlarda elektrik enerjisi bataryalarda (akülerde) kimyasal olarak depolanır. Elektrik devresindeki bir donanım (alıcı) çalıştırıldığında elektrik beslemesi gerçekleştirilir. Oto elektrik tesisatında kurşun-asit aküler kullanılır, bunlar binek araçlarda 12 volt, ağır vasıtalarda 24 volttur.

Araç akülerinin bitmesine veya azalmasına neden olabilecek birçok faktör vardır. Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.